Омбудсманът Диана Ковачева отново алармира социалния министър Иванка Шалапатова и управителя на Националния статистически

...
Омбудсманът Диана Ковачева отново алармира социалния министър Иванка Шалапатова и управителя на Националния статистически
Коментари Харесай

Притеснени хора алармират: Има проблем с изплащането на част от пенсиите

Омбудсманът Диана Ковачева  отново сигнализира обществения министър  Иванка   Шалапатова  и шефа на Националния статистически институт Ивайло Иванов, че в институцията не престават с огромна активност да постъпват множество  тъжби  от жители с увреждания при изплащането на полагащите им се  пенсии за неработоспособност,  посочват 

Проф. Ковачева акцентира, че поради  влошено здравословно положение  и неналичието на претовареност пенсиите за неработоспособност са единствен приход на хората с увреждания, с които те живеят – заплащат комуналните консумативи за жилищата си, закупуват медикаменти, покриват предписаното им лекуване и рехабилитация.

„ Предвид  същността на пенсиите и тяхното предопределение , е от значително значение полагащите се средства да бъдат съответно изплащани и в цялостен размер от възникването на правото, като определяща роля за това имат наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) “, написа публичният бранител.

Диана Ковачева акцентира, че от една страна проблемите на жителите с пенсиите за неработоспособност са свързани с  погрешно тълкуване  и използване на  настоящи   разпореждания , а от друга – с нуждата от промени в КСО.

На първо място измежду проблемите омбудсманът показва прекъсването на пенсиите за неработоспособност от НОИ в случаите, при които НЕЛК анулира и връща експертното решение на ТЕЛК за ново изговаряне. „ Съгласно член 98, алинея 7 от КСО при обжалване на решенията на ТЕЛК и НЕЛК от ръководителя на здравната комисия или по реда на член 112 от Закона за здравето, до влизането в действие на решението на НЕЛК, надлежно на съда по обжалваното решение на органите на здравната експертиза, се отпуска, възобновява и възвръща пенсия за неработоспособност в размер на обществената пенсия за напреднала възраст “, написа Ковачева.

Тя акцентира, че при  обжалване на експертното решение,  определящо 50 и повече % трайно понижена продуктивност, не се стопира пенсията напълно, а пенсията за неработоспособност се изплаща, само че в размер на обществената пенсия за напреднала възраст. А при възможна анулация на решението за установяване 50 или над 50 на 100 тип и степен на увреждане/степен на трайно понижена продуктивност и връщане на преписката за ново разглеждане на административния орган, издал първичния акт, от Териториалните поделения на Национален осигурителен институт е въведена процедура за прекъсване на пенсиите за неработоспособност, без значение от наредбата.

„ Разпоредбата е специфична във връзка с общите правила на член 95, алинея 1 от КСО. Целта на предоставеното право на обезпеченото лице при посочените в наредбата предпоставки е да се обезпечи опция за застраховане на главните витални потребности и потребности на лицата до окончателното решение на въпросите по  трайно понижената продуктивност “, показва омбудсманът и упорства за вярно пояснение и използване на наредбата на член 98, алинея 7 от КСО, с цел да бъдат обезпечени ползите на засегнатите жители.

Има и различен проблем, обвързван с член 98, алинея 7, според който, на правоимащите се отпуска, възобновява и възвръща пенсия за неработоспособност в размер единствено на обществената пенсия за напреднала възраст, а не действителната пенсия, на която имат право, откакто са изпълнени условията на член 72 и член 74 от КСО.

„ В жалбите се отбелязва, че според член 112, алинея 9, изр. 1 от Закона за здравето обжалването по реда на член 112, алинея 1 – 8 на експертните решения за трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане на органите на здравната експертиза не стопира осъществяването им.  В изр. 2 е категорично конкретизирано също по този начин, че през интервала на обжалване на експертното решение за трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане лицето употребява произлизащите права от обжалваното експертно решение, като при понижаване на типа и степента на увреждане, водещи до понижаване или отпадане на отпуснатата поддръжка, преосвидетелстваното лице не възвръща получената допълнително сума “, акцентира публичният бранител.

Обръща внимание, че ограничаването на размера на отпусканата пенсия за неработоспособност до размера на обществената пенсия за напреднала възраст, планувано в член 98, алинея 7 от КСО, все още се явява в несъгласие с наредбите на член 112, алинея 9 от Закона за здравето и член 72 от КСО, както и с правилата на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания и Хартата на главните права на Европейски Съюз. Така на процедура се лишават от опция жителите с увреждания да получат нужните им и полагащи се средства под формата на пенсия за неработоспособност в цялостен размер.

Затова омбудсманът предлага  изменения в член 98, алинея 7 от КСО , посредством които да бъде позволен този проблем.

Дългият период, в границите на който от Национален осигурителен институт се възобновяват заплащанията при преосвидетелстването на лицата – е различен неуреден проблем, като неведнъж изразяваната позиция на институцията е, че след издаването на експертното решение от  ТЕЛК  или  НЕЛК  полагащата се поддръжка на хората с увреждания следва да се изплаща съответно и без закъснение.

„ Не на последно място по значение са недоволствата по отношение на опциите за елементарно прекосяване от един тип пенсия към различен и избор на пенсия, която не е най-благоприятна по мярка. Както омбудсманът е подчертал нееднократно в своите мнения – КСО планува опция за избор на по-благоприятния вид на пенсията. КСО обаче не дава опция за отричане от по-благоприятната пенсия и прекосяване към различен тип пенсия, на която заинтригуваното лице има право, само че е по-ниска по мярка “, показва проф. Ковачева.

Тя припомня и за проблемите с текста на член 74 от КСО, който изисква хората с увреждания с избрани 50 и над 50 на 100 тип и степен на увреждане/степен на трайно понижена продуктивност да имат добит застрахователен стаж до избраната дата на неработоспособност, с цел да е допустимо да получават пенсия за неработоспособност заради общо заболяване.

„ От постъпващите многочислени тъжби от жители с увреждания се установи, че значителна част от младежите с увреждания, на възраст до 25-годишна възраст, не могат да придобият изискуемия застрахователен стаж. От друга страна, до навършването на 18-годишна възраст децата с увреждания не могат да работят заради възрастови ограничавания и заради самото заболяване. След навършването на 18 години, към този момент като възрастни, те още веднъж са изправени пред компликации да намерят работа и да придобият изискуемият се стаж, поради неналичието на подобаваща претовареност и съществуващата към момента стигма за опциите и потребностите на тези уязвими жители “, обобщава публичният бранител.

Посочва и различен сериозен проблем, обвързван с наредбата на член 74 от КСО, за разрешаването на който омбудсманът упорства от години – условието осигурителният стаж да е насъбран до датата на инвалидността. Акцентира, че в доста от случаите инвалидизирането е настъпило преди да е добит изискуемият застрахователен стаж за разпределяне на пенсия за неработоспособност заради общо заболяване, като жителите по-късно не престават да работят.

„ На процедура, тези жители, със подобен застрахователен принос като на  отговарящите на условията за придобиването на пенсия за неработоспособност  поради общо заболяване по член 74, а в някои случаи са даже и с доста по-голям стаж, само че насъбран и след датата на инвалидизирането, се оказват третирани по-неблагоприятно и в риск да не могат да посрещат зараждащите разноски за компенсиране на дефицитите от уврежданията. Защото рестриктивните мерки в наредбата оставят хората с избрани от 50 до 70,99 тип и степен на увреждане/степен на трайно понижена продуктивност, без нужния застрахователен стаж до датата на инвалидизирането, единствено с месечна финансова поддръжка по член 70 от Закона за хората с увреждания, която е в размер на 7 % от линията на беднотия или 36,82 лева за 2024 година “, аргументира тезата си Диана Ковачева.

В умозаключение тя подчертава, че пенсиите за неработоспособност са заместващ приход при настъпила  частична или изцяло изгубена продуктивност на лицата, преди излизането им от дейна работоспособна възраст  и посредством тях освен се задоволяват с изключение на виталните потребности, само че и се подкрепят напъните на хора в уязвимо състояние да водят заслужен и деен живот.

 

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР